• 2016/04/12

Interkulturelle Kompetenz und Schlüsselqualifikationen: Erfolgreich an der TU Darmstadt studieren

Neuer Kurs in Zusammenarbeit mit dem Studienkolleg

Dieser Kurs widmet sich den interkulturellen Kompetenzen mit Schwerpunkt „Studieren an einer deutschen Universität“ und dem Zeitmanagement sowie Präsentationstechniken. Er vermittelt Methoden, um den Alltag an einer deutschen Universität leichter zu bewältigen.

Er ist geeignet für internationale Masterstudierende mit Deutschkenntnissen auf mindestens B2-Niveau.

Weitere Informationen finden Sie im Vorlesungsverzeichnis.

• 2014/01/15

Multi language cafe

improve cultural and language skills at the SPZ in room 12

Do you want to test and learn more about your language skills?

Then you shoul come to the new multi-language cafe at ZIKK in room 12.

You can join us every Monday from 4:15 pm to 7 pm, we're looking forward to seeing you

You can snack and chat. Have a cup of tea and find out how much you learned so far at your DaF course. Everyone is invited to learn a foreign language or the help others do so.

No sign up required.

• 2020/06/17

How do I register for a UNIcert Exam?

Registration possible from 15th June 2020

If you have fulfilled all of the requirements to write a UNIcert examination, please proceed as follows:

- Find out when the UNIcert exams take place in the summer semester 2020.UNIcert exam dates

- Fill out the form ‘Prüfungsanmeldung’ (Exam Registration), which can be found at the bottom right of the same web page. Send the filled-out form to the Studienbüro mail address no later than a week before the exam date.

- Before you send in the form, please register in TUCaN for the UNIcert exam. You will find the appropriate module under the specific language, and then under ‘UNIcert-Zertifikate’ in the “Gesamtkatalog aller Module des Sprachenzentrums”. After having completed the registration for the UNIcert module you are registered for the UNIcert examination. Please remember to also register for the examination of your course.

- Because oral exams will take place on-line this semester, you will be given your specific examination time by the examination board.

- You may pick up your certificate two to three weeks after the exam. If the students' office is still closed at that time, you may send us a large stamped, addressed envelope so that we can forward the certificate to you.

- Our office will enter the exam results in TUCaN. If you do not pass the exam, you will receive a letter from us.

• 2013/11/18

Spain is different? Workshop

Hola

Lust auf Spanien?

Für alle, die einen Spanienaufenthalt planen, oder schon immer mehr über Spanien wissen wollten…

Dies ist eure Gelegenheit!

• 2020/04/22

Registration closed

Registration for Language Courses in the current semester is no longer possible.

• 2015/10/27

Online-Kurse für Schwedisch

Das Sprachenzentrum bietet zwei Online-Kurse Schwedisch an, die von der Hochschule Bayern entwickelt wurden. Die Studierenden, die sich verbindlich anmelden, müssen € 50,00 für den Kurs bezahlen, da die Hochschule Bayern diese Gebühren für jeden Teilnehmer berechnet. Weitere Materialien werden dann für diese Kurse nicht mehr benötigt.

Es gibt zwei Möglichkeiten und auch zwei Niveaus:

• Klara, färdiga, gå! Schwedisch Hörverstehen A2 und

• Klara, färdiga, gå! Schwedisch Leseverstehen B1

Die Onlinekurse werden im Rahmen des Selbstgesteuerten Lernens angeboten, d..h. diese schließen auch mit einer Klausur ab und die TeilnehmerInnen erhalten eine Note und 3 CP. Die Betreuung erfolgt durch Frau Pertoft.

Wer sich dafür interessiert, sollte sich am besten bald mit der Schwedisch-Dozentin Karin Pertoft in Verbindung setzen, denn die Plätze sind begrenzt. (Tel.: 16-21146 oder: kpertoft@spz.tu-darmstadt.de) Spätestens bis Ende Oktober müssen die Teilnehmer an die Virtuelle Hochschule Bayern gemeldet werden, so dass die Kurse schnell freigeschaltet werden können.

• 2016/07/27

Strategische Partnerschaft TU Darmstadt – Tongji Universität Shanghai

Future Leaders Scholarship

Für Studierende der Fachbereiche Maschinenbau und Rechts- und Wirtschaftswissenschaften gibt es die Möglichkeit, ein Stipendium für einen einjährigen Aufenthalt in Shanghai zu erhalten. Weitere Informationen finden Sie hier.

• 2020/03/09

Prioritized Registration

In certain cases you may register in advance for courses in the Summer Semester 2020.

Advance registration is possible if

- you participated successfully (with at least a certificate of attendance) in a course of the same language in the Winter Semester 2019/2020 and

- you want to register for a continuing course or a course with the same requirements

or

- a specific course is mandatory for you (e. g. Latin for history students)

Please register in TUCaN for the module and the corresponding course and contact us at the students' office of the Language Resource Center before Tuesday, 14th April, 6 pm.

Please indicate your matriculation number and the specific course you have registered for.

• 2020/06/09

Information regarding registration for examinations in summer semester 2020

for all course participants

Registration for the final examination in your language course will take place between 15.06.2020 and 30.06.2020.

During this time period, you will also have the opportunity to switch from the regular module “Studienleistung” (with grade and credits) to the “Participation only” module (without grade or credits) if you do not want to write the final exam or hold a final presentation.

• 2020/07/01

Office opening times

The students' office will be closed until further notice. Please contact us by email or by phone from Monday to Friday from 10 to 12 am.